Olimpiai Ötpróba

AZ OLIMPIAI ÖTPRÓBA JÁTÉKSZABÁLYZATA

 

Az Olimpiai Ötpróba egyértelmű célja a szabadidő-sportolók létszámának növelése. 2020 nyaráig, a program befejezéséig szeretnénk, hogy minél többen jussanak Olimpiai Ötpróba melegítőhöz: ez azt feltételezné, hogy az illető legalább öt különböző sportágban évente több alkalommal teljesített rövid vagy hosszú távú próbát, és gyarapította Ötpróba-pontjai számát – tehát rendszeresen sportol.   

Az Ötpróbázók az Olimpiai Ötpróba-eseménynaptárban szereplő rendezvényeken gyűjthetnek pontokat rövid, illetve hosszú távokon összesen hét különböző sportágban. A pontgyűjtés előfeltétele a program központi honlapján (www.olimpiaiotproba.hu) történő regisztráció. A regisztrált Ötpróbázók teljesítéséért járó pontszámok jóváírása a rendezvények szervezői által megküldött adatok alapján történik.

Az Ötpróbázók az alábbi táblázatban foglaltaknak megfelelően szerezhetnek pontokat. Fontos megjegyezni, hogy a pontgyűjtés szempontjából kizárólag az esemény szervezője által az adott távra meghatározott szintidőn belüli teljesítés releváns – az Olimpiai Ötpróba időeredményeket nem közöl, és nem is rangsorolja a teljesítőket, csak az adott táv teljesítése számít.

           

 

hosszú táv

pont

közepes táv

pont

rövid táv

pont

futás

21,095 km

4

10 km

2

5-7 km

1

országúti kerékpározás

100 km

4

50 km

2

25-30 km

1

hegyi kerékpározás

50 km

4

25 km

2

-

-

úszás

5,2 km

4

2,5 km

2

1,5 km

1

kajak-kenu, evezés*

30-35 km

4

10-15 km

2

-

-

túrázás

30-35 km

4

15-20 km

2

10 km

1

* A távolság függ az adott folyószakasz nehézségétől

  • A 15 év alatti (junior) és a 60 év feletti (senior) teljesítőknek, illetve a mozgáskorlátozott sportolóknak a rövid táv teljesítéséért 1 helyett 2, a közepes táv teljesítéséért 2 helyett 4, míg a hosszú táv teljesítéséért 4 helyett 6 pont jár.

A hosszú távok feletti távok teljesítéséért több pont jár: +30% esetén 4 helyett 5 pont, +50% esetén 6 pont. Ezen kívül eseményenként előfordulhatnak olyan távok, amelyek nem illeszkednek az 1. pontban meghatározott ponttáblázatba. Ezek többnyire a közepes, illetve a hosszú távok közötti távok, amelyeket bizonyos rendezvények tekintetében a szervezőkkel történt egyeztetést követően +1, azaz összesen 3 ponttal jutalmazunk.

Az egyéni pontgyűjtés mellett lehetőséget biztosítunk csoportos pontgyűjtésre is. Egy Ötpróbázó az egyéni pontgyűjtés mellett szerezhet pontokat a munkahelyének, családjának, valamint iskolájának is – az egyének regisztrációját ezekben az esetekben a csoport egyik kijelölt tagja (admin) végzi. A csoportos nevezés az egyén hozzájárulásával válik véglegessé. A három felsorolt kategóriában díjban részesítjük a legtöbb pontot gyűjtő közösségeket.

A pontgyűjtés eredménye a garantált jutalmak megszerzése az alábbi táblázat alapján:

15 pont

logózott baseball sapka

25 pont

logózott póló

40 pont

logózott hátizsák

60 pont

logózott melegítő*

*  Feltétele: legalább öt különböző sportágban történő pontgyűjtés.